Hlavní navigace

Microsoft zahajuje nepřátelské převzetí Yahoo?

21. 2. 2008 22:09 (aktualizováno) Michal Černý

Aktualizováno.

Podle informací ČTK „Americká společnost Microsoft zřejmě už tento týden zahájí kroky k nepřátelskému převzetí internetové společnosti Yahoo. Vzhledem k tomu, že management Yahoo nechce nabídku přijmout, Microsoftu nezbývá, než se obrátit na akcionáře a prosadit do správní rady Yahoo své lidi. Uvedl to dnes americký list The New York Times.“ Zdroj: Finanční noviny.

Zajímavým způsobem na tuto informaci zareagoval americký akciový trh – Google klesá (již o téměř čtyři procenta a nezadržitelně se tedy blíží šestiměsíčnímu minimu) a MS po krátkém růstu také klesá, i když jen mírně(o půl procenta). Vypadá to, že to o čem se dlouho spkulovalo se stane skutečností. Současná nabídka Microsoftu na přátelské převzetí je asi 41,9 mld USD.

Microsoft má podle všeho na celou transakci relativně málo času – do 13.3.2008. V tento den totíž končí nominace do dozorčí rady firmy. pokud by k ovládnutí došlo až po tomto datu, je otázkou, zdali by to pro MS mělo zas takový kýžený efekt.

Ve zmiňovaném článku se také dočteme, že: „Zdroj blízký situaci agentuře Reuters řekl, že pokus o ovládnutí správní rady Yahoo by Microsoft mohl přijít na 20 milionů až 30 milionů dolarů. Zdroj ale neví o tom, že by se pro takovou strategii Microsoft rozhodl. Zakladatel Microsoftu Bill Gates v pondělí řekl, že kolem snahy získat Yahoo není nic nového.“

Yahoo, hledajíc cestu ven ze smrtelného obětí softwarového giganta se upínají na finančníka a mediálního magnáta Ruperta Murdocha, který by mohl spojit své webové aktivity (Například MySpace) s Yahoo. Otázkou by pak bylo co dělal se svým projektem AOL.

Velkou neznámou je také to, jak se zachovají vývojáři a další manegmet firmy, kteří se často tváří tak, že raději odejdou, než aby pracovali pro MS. Ač se to zdá být scela groteskní, nakonec by se mohla stát koupě Yahoo Microsoftem pro Google dobým zdrojem lidských zdrojů. A také návštěvníků, neboť nepatí rovnice, že návštěvník Yahoo, bude návštěvním serveru pod správou MS.

A co píší jinde? Můžete si přečíst například články na:

Finančních novnách
iDnes
iHNed
Živě

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).